Pinnstolen - alltid trendig
Pinnstolen är en tidlös möbel som går utanför alla trender. Med andra ord kan du helt garanterat köpa hem din pinnstol och matcha den med din inredning, oavsett om den är klassisk eller nymodern! Totalt sett kan man säga att pinnstolen har rönt intresse och använts i de flesta svenska hem i över 100 år. Dess popularitet har varierat under olika epoker. Efter en dipp blev pinnstolen åter populär på 1940-talet. I nutid väcker pinnstolen fascination och intresse och ses med nyfikna ögon.
Historia & ursprung - Från England till Sverige
Historien om pinnstolen kan härledas till tidigt 1700-tal och sydöstra England där förlagan till pinnstolen började tillverkas. Stolarna döptes till Windsorstolar, möjligen efter staden Windsor som var handelsstad för leverans av stolar till London. Engelska emigranter tog sedan windsorstolen till USA där den blev populär och började tillverkas i olika former. Det blev sedermera de lite bondska amerikanska varianterna av windsorstol som kom att bli inspirationskälla till de svenska pinnstolarna.
Hertiginnan Henriette Killander från Hooks herrgård i Småland var den som såg till att ta pinnstolen till Sverige när hon på 1850-talet gjorde en beställning till spinnrockssvarvaren Daniel Ljungqvist. Hertiginnan hade själv blivit inspirerad av den nordamerikanska windsorstolen och lät Ljungkvist tillverka några exemplar i björk efter avritning. Modellen blev efterfrågad, David Ljungqvist startade tillverkning på sin gård och andra snickare på småländska höglandet följde hans exempel. Fabrikerna blev allt fler och verksamheterna växte. En av de första fabrikerna i Sverige blev Hagafors stoltillverkning i Hagafors 1863. Axel Hägg startade pinnstolstillverkning i Bodafors som senare blev AB Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors. Nässjö Stolfabrik AB (bytte senare namn till Nesto AB), var en av Nordens största möbelfabriker, i bruk 1870-1992. För att hedra fabriken har en staty rests i en rondell på området, Nässjös poststämpel med pinnstolen har också koppling till denna industri. År 1982 gav disponent Björn Stålsmeden på Nässjö Stolfabrik bort en kollektion med stolar på 100-150 exemplar, till Nässjö kommun. Denna har satts upp för visning på Pinnstolsmuseet i den förra fabrikslokalen i stadsdelen Åker i Nässjö.
Övrigt
Pinnstolar levereras antingen omonterade eller delvis monterade (semi-monterad), du sätter själv enkelt ihop din pinnstol.