När du har fått hem din nya möbel så vill du såklart att den ska hålla så länge som möjligt. Här hittar du skötselråd för olika typer av material och möbler. Läs gärna igenom dessa innan du bestämmer dig för vilken möbel du ska välja.
Om du är osäker på vilket material just din möbel är i, eller vilka skötselråd som bör tillämpas för just den så rekommenderar vi att du kontaktar kundtjänst. Här finner du samtliga möbelvårdsprodukter i vårt sortiment.
Innehållsförteckning:
- Generell möbelvård - alla möbeltyper
- Underhåll & vård av trämöbler
- Skötselråd för marmor
- Skötsel av betong & betongskivor
- Textilvård & textilrengöring - stoppade möbler
- Lädervård - stoppade möbler
- Rotting
- Teakmöbler
- MDF
- Papperslaminat/Foliering
- HPL
Generell möbelvård – alla möbeltyper
- Montera alltid ihop din nya möbel på ett rent och mjukt underlag, exempelvis en filt
- Utsätt aldrig dina möbler för direkt solljus. Solljus kan förkorta livslängden på dina möbler genom att färgerna bleks och tygfibrerna försvagas
- Flytta rygg- och sittdynorna regelbundet på stoppade möbler för att undvika att stoppningen fördelas ojämnt. Alternativt, ta för vana att sitta i olika delar av soffan. Puffa till lösa dynor och kuddar och släta ut tyget mot kanterna för att undvika veck
- Använd alltid möbeltassar för att skydda golvet. Vi rekommenderar möbeltassar som klistras fast. Möbeltassar med spik kan få träet att spricka
- Kontrollera regelbundet att alla skruvar är ordentligt fastskruvade och efterspänn dem vid behov
- Var försiktig när du flyttar din möbel så att den inte utsätts för skadlig belastning. Bord, sängar och tunga stolar bör alltid lyftas när de flyttas. Om man drar dem över golvet finns en risk att benen viker sig och går av. Soffor och fåtöljer ska lyftas i själva stommen, inte i armstöd eller liknande. Annars kan tyget eller sömmarna spricka.
- Håll ihop dragkedjor när de dras ihop, annars kan sömmarna gå sönder
- Jeans med nitar och knappar kan missfärga lackade ytor. Jeans kan också torrfälla på ljusa ytor. Det är därför viktigt att skydda stolsitsar och liknande med en dyna
- Utemöbler är ej avsedda att förvaras utomhus under vinterhalvåret. För bästa hållbarhet och för att undvika att möblerna skadas bör de förvaras under tak i förhållanden som inte är för kalla och fuktiga.
Trämöbler
Bordsskivor är vanligen i antingen massivt trä eller MDF med fanér eller lackad yta. Fördelen med massivt trä är att ytan blir mer levande och att det är ganska lätt att slipa och måla om ytan om man vill det. Nackdelen är att massivt trä har lättare att spricka. För att undvika att din nya trämöbel spricker är det bra att inte utsätta det för stark värme i början. Undvik att ställa den nära värmekällor såsom element eller att elda i kamin.
Ek som levereras oljad bör oljas in ytterligare en gång före första användningen, sedan ännu en gång efter några månader. Därefter vid behov. När träet börjar se ljust eller torrt ut så behöver man olja in det, annars kan det få fläckar och risken för sprickor ökar. Vi rekommenderar Wood Wax Oil från Leathermaster. Det är en vanlig möbelolja med lite vax i som ger en extra skyddande yta. För vitoljade möbler finns White Wood oil som gör att den ljusa ytan bibehålls.
Möbler i oljad ekfanér sköts på samma sätt som möbler i oljad ek.
Möbler med lackad eller betsad yta bör regelbundet behandlas med en möbelpolish (exempelvis Furniture Polish från Leathermaster) för att skydda ytan.
Några saker bör man tänka på för att undvika missfärgningar och skador på träet.
- Torka upp utspillda vätskor med en gång
- Ställ aldrig varma grytor eller tallrikar direkt på bordet – använd underlägg
- Vänta några månader innan du lägger dukar eller ställer arrangemang av olika slag på bordet för att undvika ljusa fält när träet runtomkring mörknar av dagsljuset. Flytta omkring saker på bordet så att de inte står på samma ställe under för lång tid
- Undvik kraftiga temperaturskillnader och förvara inte inomhusmöbler utomhus
- Torka med en lätt fuktad trasa eller duk regelbundet och eftertorka med en torr trasa. Alternativt använd microfiberduk
- Undvik starka rengöringsmedel eller medel och svampar med slipande effekt
Här finner du våra sortiment av matbord samt sortiment av soffbord i trä.
Skötsel av marmor
Marmor är ett material som är mycket hållbart om det sköts på rätt sätt. Marmorn i våra möbler är alltid behandlad med en grundpolish. Den bästa behandlingen därefter är vanlig grönsåpa. Denna kan läggas på koncentrerad eller utspädd med en del vatten och en del såpa. Applicera med en vanlig svampduk och låt torka in. Detta ger en skyddande yta samt tar bort ringar från exempelvis blomkrukor och vattenglas.
Tänk på följande för att undvika missfärgningar och skador:
- Torka upp spill omedelbart från bordsskivan. Marmor är mycket känsligt för spill.
- Undvik helt sura rengöringsmedel. Sura vätskor såsom vin, ättika, kaffe, fruktjuice, kolsyra, vinäger etc kan ge bestående missfärgningar om man spiller det på ytan.
- Använd alltid underlägg till glas och tallrikar som ställs på ytan.
- För daglig rengöring kan man använda en disktrasa fuktad med vatten.
- För kraftigare rengöring rekommenderas ren alkohol eller thinner.
I handeln finns speciella produkter anpassade för marmor. Dessa är anpassade för rå, obehandlad marmor. Eftersom marmorn som finns i våra möbler har någon form av ytbehandling från fabrik så rekommenderar vi inte att man använder dessa produkter till våra möbler och marmorbord.
Underhåll av betong
Betong är ett poröst material som innehåller cement, sand, ballast och vatten. Eftersom färgen på sanden och stenen som används kan skifta så kan små luftbubblor och mindre sprickor uppstå med tiden. Detta är inte något som är fel utan tillhör materialets naturliga egenskaper.
Betong är mycket hållbart och får en trevlig patina med tiden, men känsligt för felaktig behandling. Vid rengöring får enbart såpa och vatten användas. Fördelningen ska då vara en del såpa och fyra delar vatten. Torka av efter rengöringen och låt därefter skivan torka helt och hållet innan något ställs på den. Såpbehandlingen är både rengörande och ger ett skydd för ytan.
Materialet är särskilt känsligt för syror, såsom rödvin, vinäger och fruktjuice. Om detta spills på ytan så måste det torkas upp med en gång. Eftersom betongen är porös så suger den lätt åt sig vätskor och det kan bildas missfärgningar. Betong för utomhusbruk är det extra viktigt att man såpar in regelbundet. Det är också viktigt att möblerna förvaras under tak vintertid. De behöver inte tas in, det räcker med en altan eller carport eller liknande. Presenning får inte läggas över möblerna.
Se till att bordsskivor i betong ligger helt plant på underredet så att de inte spricker. Betongskivor ska fraktas plant och bäras på högkant. Här hittar du bord och andra möbler i betong.
Underhåll & textilrengöring - Stoppade tygmöbler
Dun eller kallskum?
En soffa med dun i kuddarna ger en mjuk och behaglig känsla att sitta i. För att din soffa med dunstoppning ska hålla så länge som möjligt så behöver du följa vissa skötselråd. Dunkuddarna bör puffas till dagligen och om möjligt bör man ett par gånger om året ta ut innerkuddarna och vädra dem utomhus några timmar. Om du vill ha en soffa som inte kräver så mycket underhåll så bör du istället välja en soffa med kallskumsstoppning. Kallskum kan upplevas som lite fastare än dun, särskilt till en början, men det håller formen på ett mycket bra sätt.
Att få fläckar på sin nya tygmöbel är inte roligt. Vår rekommendation är att man impregnerar sin möbeln direkt när man får hem den för att minska risken för att spill går ner i tyget samt även för att förhindra uppkomst av noppor. För att hålla tyget fräscht och undvika noppor är rekommendationen att man dammsuger möbeln med ett möbelmunstycke minst en gång i månaden. En till två gånger om året bör möbeln rengöras, särskilt anpassad textilrengöring hittar du här. Efter rengöringen bör möbeltyget återimpregneras.
Om du ändå får noppor på tyget i soffan så rekommenderas att man tar bort dem med en noppmaskin och därefter rengör och impregnerar soffan.
Lädervård - Stoppade möbler
En soffa i äkta läder är en möbel som är gjord för att hålla länge om den sköts på rätt sätt. Vi erbjuder två olika typer av läder till våra möbler.
Anilinläder är ett lite mer exklusivt läder som är genomfärgat och därmed saknar det skyddande ytskikt som ett överfärgat läder har. I gengäld får det en mycket fin patina med åren om det sköts på rätt sätt. En möbel i anilinläder bör alltid behandlas med en skyddande produkt innan användning. Därefter bör man åtminstone några gånger per år rengöra och impregnera möbeln. Det är viktigt att man rengör och får bort smuts innan man impregnerar, annars kapslar man in smuts som i längden gör lädret mindre hållbart. Använd gärna rengörings- och skyddskitet Leather Clean and Protect Maxi.
Pigmenterat läder är påfört en täckfärg vilket gör ytan väldigt tålig mot spill. Nackdelen är att lädret förlorar lite av sin andningsförmåga och inte åldras med patina på samma sätt. För barnfamiljer eller om man har husdjur så rekommenderar vi att man köper möbler med pigmenterat läder. Man bör rengöra och impregnera pigmenterat läder på samma sätt som anilinläder, men man behöver inte impregnera lädret direkt när man får hem varan.
För ljusa läder så rekommenderas produkten Dye Guard som skyddar mot exempelvis jeansfällning. Har man fått jeansfällning i sin soffa så är det inte skäl för reklamation, eftersom det är jeansen som har orsakat missfärgningen, inte lädret i soffan. Om man har fått jeansfällning på sin möbel så rekommenderas att man tar bort den snarast, exempelvis med Strong Effect Cleaner.
För konstläder rekommenderas produkten Leather Imitation Conditioner som både rengör och skyddar din möbel. Rengörings- och skyddsprodukter för vanligt läder bör inte användas på konstläder. Konstläder kan rengöras genom exempelvis att man dammsuger dem försiktigt eller genom att man torkar med en lätt fuktad trasa.
Här finner du vårt sortiment av skinnsoffor och skinnfåtöljer.
Rotting
Rotting är ett naturmaterial som kan ha färgskiftningar och som kan förändras över tiden. Det finns några saker som är viktiga att tänka på om du vill att dina rottingmöbler ska hålla sig fräscha så länge som möjligt.
Rotting är känsligt för starkt värme och torra miljöer. Den kan torka och bli spröd i en sådan miljö. Under vinterhalvåret när luften inomhus är torr och varm så behöver man därför regelbundet spraya rottingen med vatten för att hålla den fuktig.
En stolsits i rotting är byggd för ett jämnt tryck över hela sitsen. Det är därför viktigt att du ALDRIG sätter dig på knä eller ställer dig på en rottingsits. Använd ENBART stolen till att sitta på. Med tiden så kommer rottingen att töjas ut, särskilt om stolarna används ofta. Du kan då återställa den genom att prova följande: Sätt stolen upp och ner och lägg en varm fuktig handduk på undersidan. Låt ligga över natten tills både handduken och rottingen har torkat naturligt. Använd inte stolen på 48 timmar.
Vi rekommenderar starkt att du använder stolsdynor till din rottingstol, detta förlänger livslängden avsevärt.
För att rengöra stolarna används träsåpa eller mild tvållösning. Rengör med en mjuk trasa eller en mjuk borste. Låt gärna stolen lufttorka en dag när det är varm och lite blåsigt, detta minimerar risken för att rottingen möglar. Mögel kan tas bort med väteperoxid eller blekmedel som blandas med ljummet såpvatten. Skölj noga och låt lufttorka ute i luftdrag en varm dag.
Förvara aldrig möbler i rotting i utrymmen som är kalla och fuktiga och utsätt dem inte för stora temperaturskiftningar. Ställ inte in dem i förråd och andra trånga utrymmen där det är dålig luftcirkulation.
Teakmöbler
Trämöbler kräver skötsel för att öka hållbarheten och förlänga möbelns livslängd.
Det kan förekomma mindre sprickor, dessa påverkar inte möbelns livslängd eller hållbarhet.
Teak innehåller naturlig olja och oljar man inte möbeln kommer den sakteligen att bli grå i nyansen, vill man dock behålla den gyllenbruna färgen så behöver man olja in möbeln.
När du packar upp din nya teakmöbel är det viktigt att du tvättar av den för att få bort det sista slipdammet från tillverkningen, och ser till att möbeln får torka så fort som möjligt (Högtryckstvätt får ej användas).
Många Teakmöbler levereras fullt monterade men oftast får man montera dit benen och mindre detaljer själv, det är viktigt att efterdra skruvarna då teak är ett levande material.
Obehandlat Teak:
Om du låter teaken vara obehandlad kommer den bli silvergrå, teaken blir då mer påtaglig för fläckar och det krävs att man tvättar teaken med jämna mellanrum med grönsåpa och vatten för att undvika mögelangrepp.
Oljad Teak:
Oljad teak får en mer gyllenbrun nyans, och blir mindre påtaglig för fläckar, processen måste upprepas två gånger om året.
Viktigt att möbeln är helt torr innan applicering av teakolja.
Placering:
Hur du väljer att placera din teakmöbel kan ha stor betydelse.
Placeras möbeln under tak krävs inte lika mycket underhåll, placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll, och vi rekommenderar att då använda möbelskydd.
Är möbeln placerad i en vattennära miljö eller i närheten av träd kommer det krävas mer underhåll.
Vid en regnig sommar krävs det mer underhåll.
Möbelskydd:
När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på.
När skyddet är på möbeln skall det finnas en luftspalt mellan träet och skyddet så att träet kan andas, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt mot bordsskivan.
De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas, detta gör att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar.
Vinterförvaring:
Möblerna ska helst vinterförvaras i kallföråd med samma luftfuktighet som utomhus. Om man tar in möblerna i rumsvärme så finns risk för sprickbildning p.g.a. den stora skillnaden i temperatur och fuktighet. Packa inte in möblerna i plast eller liknande då det är viktigt att luften ventileras runt möbeln. Om stolarna staplas, tänk på att skydda brädorna med mellanlägg.
Målade eller lackade MDF-skivor är känsliga för repor och skador så var försiktig med ytan! Tvätt- och rengöringsmedel som innehåller ammoniak är mindre lämpliga för målade ytor eftersom både aceton, thinner och T-sprit kan lösa upp färgen. Drycker som läsk, rött vin och kaffe innehåller pigment som vit färg är särskilt känsliga för.
För dagligt underhåll använd en mjuk och torr trasa, helst gjord av mikrofiber, för att rengöra möblerna. För att ta bort fläckar rekommenderar vi att du använder en mjuk trasa och tvålvatten. Torka ytan torr direkt efter. Se till att alltid torka bort spilld vätska omedelbart.
Papperslaminat är en hårdplastapplikation som används för att ändra utseendet på möbler. Tänk på att möbler med papperslaminat kan ha känsliga material under, som träfiberskivor. Därför är det viktigt att inte blöta möblerna eftersom det kan skada produktens kärna.
För dagligt underhåll använd en mjuk och torr trasa, helst gjord av mikrofiber, för att rengöra möblerna. För att ta bort hårdare fläckar rekommenderar vi att du använder en mjuk trasa och tvålvatten. Se till att inte använda för mycket vatten och torka ytan torr direkt efter. Se till att torka bort all utspilld vätska omedelbart eftersom bubblor eller vattenringar kan uppstå om ytan lämnas våt.
HPL, eller högtryckslaminat, är ett mycket lätt material att underhålla. Rengör ytan regelbundet med varmt vatten och tvål. Använd aldrig slipande rengöringsmedel.
Se till att torka bort all utspilld vätska omedelbart. Placera aldrig något hett föremål direkt på ytan, använd alltid glasunderlägg.